Трети ден след потопа отново имаше евакуация на хора в Добричко и във варненския квартал „Аспарухово”

Трети ден след потопа отново имаше евакуация на хора в Добричко и във варненския квартал „Аспарухово”.


Евакуация и в "Аспарухово". Властите забраниха на хората да влизат в 22 сгради - къщи и магазини. В същото време варненци се опасяват от свлачища след приливната вълна. Има ли реална опасност и как тече възстановяването на сринатия със земята квартал? Къщите и постройките се намират по протежението на дере, в което водата продължава да се стича и да откъсва кални парчета,

 

Всеки път, когато завали, хората, които живеят край тази вада, знаят, че може да дойде най-страшното.


Кирил живее край дерето от години. В нощта на бедствието пороят отнася всичко, което е градил досега.


„Валеше дъжд, много силно валеше. Казах си, че нещо ще стане, сякаш се чуваше нещо. Просто изригна една вълна. Аз избягах в гората нагоре и видях приятеля ми как го отнесе водата надолу. Изкара късмет, че не се удави”, спомня си Кирил.


Водата помита и много от къщите покрай дерето. Първата къща, която среща приливната вълна е с разрушена конструкция. Сега хората от нея са евакуирани. Съседите разказват, че за секунди водата е излязла от коритото и е помела две от стените на къщата.


„Чу се едно страшно бучене и като погледнах – 3 метра воден стълб с дървета – удари тази къща и повлече всичко това. Имаше коли, каравани – всичко това тръгна”, обяснява Николай.
Повечето, които живеят в опасните къщи, не искат да напуснат домовете си. Нов порой обаче може да ги остави завинаги без дом.


Вадата е изключително тясна и всеки път, когато завали, водата залива дворовете на хората в улиците от двете страни на дерето. За проблема местните пишат жалби от 6 години. Решение – няма.


Горите покрай дерето също не могат да спрат пороя. Често оттук се стича и водата от помпената станция над квартала. Сега от пороя земята се е свлякла и е образувала тапа в дерето. А незаконните мостове над вадата - я затлачват още повече.


Между останалите къщи покрай дерето днес влязоха багерите и резачките, както и стотици доброволци.


Младите моряци Драгомир и Мила също запретнаха ръкави и хванаха лопатите. Те изринаха калта и от къщата на Кирил. А за него остава надеждата, че това е последният порой.

 

Днес част от жертвите бяха погребани, а утре е Ден на национален траур.


Повече по темата гледайте във видеото.