Фирмите, които се оказаха с блокирани средства в банката, търсят изход от кризата

Развитието на ситуацията с КТБ. Фирмите, които се оказаха с блокирани средства в банката, търсят изход от кризата. По информация на Нова някои от компаниите, чиито служители са със запорирани юнски заплати вече изплащат аванси за юли, но по други сметки или пък в брой.

 

В същото време един от акционерите - руската банка ВТБ, отстъпва от първоначалната заявка за спасяването на трезора. Руските агенции съобщиха, че държавната Външнотърговска банка - ВТБ не планира да осигури свежите пари нужни за българската банка.

 

Банкери са категорични, че това не е проблем при положение че държавата е готова да влезе като собственик. И все пак рано е да отписваме акционерите. Ситуацията е неприятна, признават банкерите но е имало и по-лоши, без толкова шум. 

 

За овладяване на щетите ролята на правителството се оказва ключова. Въпросът е дали сега нестабилната политическа ситуация няма да окаже негативен ефект - трябва ли да се върви към служебно правителство или пък не.

 

Бизнесът обаче смята, че държавата е трябвало да реагира по-рано

 

Големите компании по правило не държат парите си в една банка и няма да се стигне до проблем с разплащането. По-затруднени ще са малките фирми, които и да искат не могат да плащат заплати, ако всичко, което имат, е именно в КТБ.

 

*****************************

 

Уважаеми читатели,

за 3 дни ограничихме коментарите към статиите на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции. След като отново отворихме възможност за Вашите коментари, Ви молим да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея. Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават законовите предписания.