Останали са 2400 ракети за тази година, но те са крайно недостатъчни

Изразходвани са близо 9000 хиляди ракети за борба с градушките, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов и добави, че са останали 2400 ракети за тази година, но те са крайно недостатъчно количество.

 

Николов изрази опасение, че ако в рамките на три дни, изпълнителната дирекция за борба с градушките не получи средства от Министерския съвет за закупуване на още ракети, дейността й става безпредметна и ще се наложи тя да бъде преустановена. "Поискали сме 2 млн. лв., които не бяха одобрени. Ще разполагаме с 1,2 млн. лв., но те може би ще стигнат до средата на юли", обясни Николов. 

 

Той каза, че агенцията има и неразплатени средства за 2,5 млн. лв. към фирмата производител на ракети и се притеснява да поиска нови ракети, без да са заплатени старите. Такива ракети у нас произвеждат само две фирми, като те са и единствените в Европа, а основното вещество, използвано в ракетите е сребро. "Тази година започнахме с 9 130 ракети, като досега сезонът за борба с градушките не е започвал с повече от 7 000", подчерта Николов. 

 

Според него противодействието няма защита със 100% успеваемост, но Изпълнителната агенция за борба с градушките разполага с доста модерна техника и такива радари, каквито има само в САЩ

 

Николов припомни, че от началото на сезона с ракети са обработени 857 облака, които са представлявали опасност за над 850 хил. дка. Допуснати са щети единствено за над 8 хил. дка, което е около 1% от цялата територия. 

 

Изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките не се ангажира с прогноза колко ракети ще се необходими до края на сезона, но подчерта, че в следващите дни се очаква навлизането на силен атмосферен фронт по Черноморието.