Европейската комисия одобри помощ от 3,3 милиарда лева за сектора у нас

Затишие в банковия сектор днес след паниката от петък. В същото време Европейската комисия одобри помощ от 3,3 милиарда лева за банките у нас. Парите идват от българската държава – тоест, от нас като данъкоплатци, и представляват на практика заем за банките.

 

Според специалистите, Eврокомисията достатъчно ясно и бързо е застанала зад страната ни в тази ситуация. Българските власти поискаха от Брюксел разрешение, защото кредитът към банките е вид държавна помощ. Целта ѝ е да отговори на спекулативните атаки от миналата седмица.

 

Липсата на доверие в българските институциите в комбинация с политическа криза. Експертите са единодушни, че това е основна причина за паниката от петък, а не вътрешни проблеми в банковата система.

 

Още по темата

„Българинът е преживял прекалено много последните години, прекалено често му се случваше през десетина години да губи парите си под определена форма. Затова реагира по този начин – по-скоро панически отколкото рационално”, каза бившият заместник-министър на финансите Атанас Кацарчев. И ситуацията, и условията спрямо предходните кризи обаче са различни.

 

„Днешната българска банкова система е предимно частна, много високо капитализирана. Поради кризата преди 18 години законодателството в България е крайно консервативно. То изисква български банки да са изключително високо ликвидни и това съвсем ясно си пролича при този епизод”, категоричен бе икономистът Георги Ганев.

 

А ако има нещо положително в случилото се в последните дни – то е сигналът от българските институции и от Европа. Според специалистите, помощта от 3,3 милиарда може да остане излишна. Очаква се банките да се съвземат сами, а с края на политическата криза – секторът да се успокои напълно.

 

Междувременно, всички банки у нас работят с клиенти. От Първа инвестиционна банка излязоха с официално съобщение, че офисите в цялата страна са с обичайно работно време и  разполагат с достатъчно пари в брой. Не се забелязваха сериозни опашки и напрежение пред клоновете на банката.

 

БНБ реши да намали, считано от 1 юни 2014 г., лихвените проценти по депозити на "Корпоративна търговска банка". Офисите на КТБ отвориха врати за клиенти. Те обаче ще обслужват само плащания за погасяване по кредити - лихви и главница.

 

За да се избегнат подобни атаки в бъдеще, от БНБ предлагат промени в наказателния кодекс. Идеята е всеки, който всява паника със заблуждаваща или невярна информация за банка или финансова институция, да се наказва със затвор до пет години, а ако има последици от действията му - и с до 10 години лишаване от свобода.