Д-р Аспарух Илиев с информация за протичането на заболяването

У нас беше регистриран първи случай на маймунска шарка от началото на годината. Заразеният 37-годишен мъж е изолиран в дома си за три седмици. Данните на европейските здравни власти показват, че досега на Стария континент са заразени над 22 хиляди души. Вирусното заболяване не е типично за нашите географски ширини, но се появи през лятото на 2022 г. Тогава бяха установени шест случая на маймунска вариола, а миналата година нямаше нито един.

Проф. Ива Христова: Няма риск от епидемия от маймунска шарка

Инфекцията протича с неразположение, но обривните лезии са по-едри. Тя не е толкова опасна за хората, колкото човешката вариола. Но все пак може да бъде тревожна за онези с подтиснат имунитет, бременни жени и деца под 1 година. Това каза ръководителят на лабораторията в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Това, което се знае от появилото се "гнездо" на маймунска шарка преди две години, е, че 95% от случаите са при мъже и след полови контакти на мъж с мъж, обясни още д-р Илиев. Той обаче подчерта, че инфекцията се предава не само по този начин. „Нормален контакт на кожа с кожа също може да предизвика инфекцията“, допълни специалистът.

Интересното е, че пациентът в България, при който е установено наличието на вируса преди дни, не съобщава за пътуване и полови контакти, каза още лекарят.

Случай на маймунска шарка е потвърден в София

Не сме достатъчно наясно с всички детайли около протичането на заболяването при човек, обясни Илиев. Той заяви още, че не е ясно коя подразновидност е установена в страната.

Обривът трае от 2 до 4 седмици. Ето защо заболелите трябва да останат изолирани в продължение на 21 дни. 

Илиев каза, че има терапия и ваксина. След преболедуване се придобива траен имунитет, а последиците могат да бъдат в активната фаза за заболяването. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase