ЕСПЧ осъди страната ни за нехуманно отношение към излежаващите най-тежката присъда

България трябва да промени правната уредба на доживотния затвор и да създаде ясни критерии и гаранции, колкото и рестриктивни да са те, че присъдата може да бъде преразгледана, макар и след много години, ако затворникът отбележи значителен напредък в своята социална рехабилитация. Това се казва в решение на Европейския съд по правата на човека от днес.

 

Съдът излезе във вторник с ключово решение, с което обяви най-тежката присъда в България - доживотен затвор без право на замяна за нехуманна. Според институцията тази присъда нарушава чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, която провъзгласява, че "никой не може да бъде подложен на изтезания или на нечовешко и унизително отношение или наказание".

 

Искането за поправки бе отправено в рамките на съдебното решение по делата на Митко Харакчиев и Людвик Толумов, които са осъдени на доживотен затвор за убийство по време на въоръжен грабеж. ЕСПЧ осъди България и в двата случая, като реши, че изолирането на затворниците не може да бъде оправдано с опасения за сигурността, предаде АФП, цитирана от агенция „Фокус”.

 

Преките последствия от това решение са, че Народното събрание трябва бързо да предприеме мерки за отмяна на доживотния затвор без право на замяна. Ако това не се случи, главният прокурор Сотир Цацаров трябва служебно да поиска от съда да се преразгледат присъдите на т.нар. "смъртници" в българските затвори.

 

Общо 57 са затворниците, които изтърпяват такова наказание. Преди това решение на съда в Страсбург те нямаха почти никаква друга перспектива пред себе си, освен да умрат в затвора. Техният шанс бе помилване от президента, но от 2002 година досега няма нито едно положително решение на държавния глава за тези хора. Други 108 са с присъда доживотен затвор, но те имат шанс за преразглеждане на присъдата си, ако покажат, че осъзнават грешката си и са склонни да се превъзпитат.