Всички влакове в графика на БДЖ вече изпълняват своите разписания

Твърде високата скорост, с която се е движил влакът, е причината за тежката катастрофа край гара Калояновец, сочат последните данни.  В момента на фаталния инцидент влакът е управляван от помощник-машиниста. 
 
Стабилно остава състоянието на всички пострадали, които бяха приети по спешност в Университетската болница в Стара Загора. Те са стабилизирани, никой не е с опасност за живота. Още утре, 14-и юли, се очаква двама от пострадалите да бъдат изписани.
 
По-рано през деня стана ясно каква е причината за смъртта на първия машинист на композицията - 38-годишния Венко Тодоров. Той загинал вследствие на травмите, които е получил след дерайлирането на влака. Междувременно стана ясно, че загиналият Венко Тодоров, който е баща на две деца, е бил един от най-опитните машинисти.

Още по темата

 
В болницата остават началник-влакът и помомощник-машинистът, които въпреки че се оказват между тоновете желязо, оцеляват. И двамата са без опасност за живота, но с травмата  от случилото се. Те отказаха да застанат пред камерата на Нова, за да коментират какво е довело до тежкия инцидент. Близки на втория машинист обаче заявиха, че е възможно причината за инцидента да е технически проблем, а не човешка грешка. 
 
Въпреки че вече бе доказано по безспорен начин, че скоростта на влака по време на инцидента е била близо 100 км/ч при разрешени 40 км/ч, всички възможни версии се проверяват. Ще бъдат направени щателен оглед и експертиза, която да докаже доколко изправни са били стрелките и дали високата скорост е допусната умишлено. Всичко това предстои да стане ясно в следващите дни или дори месеци. Предстои тепърва да бъде разпитан вторият машинист, който е в болница. 
 
От събота вечер започна разчистването на железния път. Добрата новина е, че една от релсите на път 1 вече е освободена за движение на влакове и то вече се осъществява. 
 
Всички влакове, които са в графика на БДЖ, вече изпълняват своите разписания, увериха ни от НКЖИ. 
 
Повече подробности по темата ще намерите във видеото.
 
Репортери: Мария Димитрова и Димитър Иванов