Надзорът на банката става три месеца

Още по темата

Депозитите на хората в Корпоративна търговска банка може би ще останат блокирани още два месец. Това става ясно от съобщение на Българската народна банка. 

 

Първоначалният план беше още на 21 юли хората да имат достъп до всички свои сметки. Този план обаче явно не е получил подкрепата на политиците. А  без специален закон, който да позволи прехвърлянето на сметките от КТБ в другата банка, поставена под надзор – „Креди Агрикол” - депозитите остават "блокирани" за времето, в което тече специалният надзор - до 23 септември.

 

Влогове до 100 000 евро и на граждани, и на фирми остават категорично защитени, твърдят юристи. Спорът е дали да се защити пълният размер на всеки един депозит. 

 

Според експерти обаче не бива при всяка една ситуация да се пише специален закон.

 

След срещата в понеделник при президента, в която участваха представители на основните парламентарни политически сили, правителството и БНБ, банката предприе действия в следните две насоки.

 

БНБ вече осъществи контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз.

 

БНБ започна и разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

 

При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, Централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение.