БНБ реши да не отваря превзетата от квестори банка този месец

Драмата с КТБ има ново развитие. БНБ реши да не отваря превзетата от квестори банка този месец. Така вложителите ще трябва да чакат още, за да се доберат до парите си. 

 

Плановете на централната банка КТБ да отвори врати след седмица на практика се осуетиха от политиците. Те отказват, поне засега, да изготвят специален закон, който да позволи пренасочването на депозитите от КТБ в „Креди агрикол”.

 

Планът на БНБ предвиждаше прехвърлянето на депозитите в „Креди Агрикол”, одържавяването ѝ и след това да се изплатят всички депозити, без значение дали са над прага от гарантираните по закон.

 

Крайната дата, на която КТБ трябва да отвори врати, обаче се измества от 21 юли на 23 септември, когато е срокът, според трите месеца, които сами от БНБ си определиха за специалния надзор на трезора. 

Още по темата

 

Не трябва да се бърза. Не мога да си обясня защо беше посочена тази дата 21 юли. Във финансите винаги, ако вземеш консервативно решение, няма да сбъркаш”, коментира икономистът Любомир Дацов. 

 

Освен за чисто техническата част по въпроса през коя банка и как да се насочат депозитите, политиците и БНБ не са и на обща позиция за това каква сума да се гарантира. Идеята на БНБ беше да защити всеки депозит. Законът обаче казва друго - защитени са до 196 000 лева или 100 000.

 

„Според предварителните разчети депозитите в КТБ са 5,5 млрд. лв. Защитени са 3,1 млрд.”, заяви Любомир Дацов.  

 

Така реално над прага остават около 2,5 милиарда лева. 

 

Нужно ли е да се пише специален нов закон? 

 

„Имаме си добри закон и не е нужно за всеки казус да се пише друг”, коментира юристът Петър Илиев. 

 

Сметките на различни финансисти показват, че за да се гарантират вложенията в КТБ, може да се наложи държавата да насочи между половин милиард и 2 милиарда лв. 

 

И понеже след вчерашните поредни политически консултации стана ясно единствено това, че ще се действа по закон, то какво предвижда този закон:  Фондът за гарантиране на влоговете посочва през коя банка ще се плащат депозитите. Изплащането на сумите за гарантираните депозити започва до 20 дни, след като БНБ отнеме лиценза на банките. Може да се удължи с още 10 дни. Вложителят трябва да посети новата обслужваща банка, за да му се изплати сумата.