По думите му държавата не може да поеме отговорност за нечисти пари

„Продължават разговорите между експертите, но нямам информация към този час да е постигнато съгласие”. Това заяви на влизане в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан на въпрос дали има договорка между ГЕРБ, БСП и ДПС да се изплатят вложенията в КТБ над 100 000 евро.


Достатъчно сложен е казусът, за да се ангжажира един политик в мое лице, който не се смята за специалист по банково дело и финанси и затова тук сме склонни да стъпим на една безспорна експертиза. Такава обща позиция не се постигна и на срещата при държавния глава”, каза още Местан.


На въпрос дали ДПС е склонно да приеме разкриване на банковата тайна и изплащане само на чистите пари, Лютви Местан отвърна: „Ако ще се разшири кръгът на държавната протекция извън спестяванията до левовата разностойност на 100 000, това е непреодолимо условие. Държавата не може да поеме отговорност за нечисти пари. Категорично условие за разширяване на обхвата на държавната протекция следва да бъде включително и разкриването на банковата тайна, доказване на чистота на приходи и данъчна изрядност”.


По думите на Местан днес или утре най-късно трябва да се постигне съгласие по въпроса с КТБ.


Цялото изказване гледайте във видеото.