ОТ БСП вече представиха своя спасителен план за КТБ, ГЕРБ - съгласни с него, но поставиха условия

Парламентът все още не е взел решение за това дали ще бъдат гарантирани само депозитите до 100 хиляди евро или всички вложители на КТБ ще бъдат обезщетени. 

Още по темата

 
БСП обаче вече представиха своя спасителен план за КТБ и той включва погасяване на депозитите и над 100 000 евро. За целта БСП предлага 2 млрд. лева, т.нар. „добри активи”, на КТБ да се налеят в дъщерната „Креди Агрикол”, тя да се одържави, да й се смени името и с тези 2 млрд. да се покрият депозитите над 100 000 евро. За да си го получат обаче, вложителите ще трябва да представят декларация от НАП за произход на тези свои пари и ще трябва да докажат, че са платили данък за тези пари. Освен това, вложителите няма да могат да получат лихвите по депозитите си, а само главницата.
 
Така данъкоплатците няма да бъдат ощетени с нито стотинка за тази извънредна мярка, смятат от БСП. В същото време стотици държавни, общински и частни фирми ще бъдат спасени от фалит, а икономиката – от сериозен удар.
 
ОТ БСП твърдят, че имат широка подкрепа в парламента за тази извънредна мярка, но от ГЕРБ поставиха условия – оставка на ръководството на БНБ, правителството да се покае за кризата с КТБ и да се извърши реална актуализация на бюджета, както си я представя ГЕРБ, а не каквото правителството предлага. 
 
Междувременно бяха приети промените в Наказателния кодекс, които инкриминират разпространението на вредни слухове по адрес на банките.
 
Повече гледайте във видеото.