От ГЕРБ с провалиха заседанието, не харесва предложената от кабинета актуализация на парите

Поредно провалено заседание на Народното събрание и за пореден път няма яснота кога и дали ще бъде актуализиран бюджетът на страната. В същото време на БСП им се наложи да обясняват дали в отношенията с правителството не са настъпили драматични промени.

 

За нищо не се разбраха депутатите днес. Уж всички искаха актуализация на бюджета, а такава няма да има. Под въпрос остават дори парите за здраве. ГЕРБ не харесаха параметрите на Петър Чобанов и изобщо не се явиха на комисия. БСП пък бламираха собственото си правителство, казаха не на актуализацията на целия бюджет и одобриха само прекрояването на този на Здравната каса, но той не може да се случи без гласуване на големия бюджет. Механизми за прехвърлянето на 225 милиона към Здравната каса все пак има и без да се пренареждат параметрите на националния бюджет, например чрез рязане на разходи от министерствата, но за това трябва да има работещ парламент, а от ГЕРБ отново заявиха, че повече няма да влизат в зала, освен за оставката на Орешарски. 

 

От ГЕРБ си спазиха заканата и провалиха заседанието. Причината за поредния опозиционен бойкот - ГЕРБ не харесва предложената от кабинета актуализация на бюджета.

 

ГЕРБ е опозиция. Имаме да влезем и да гласуваме оставката. Няма актуализация. Или правят всичко в пакет, или да се оправят сами”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

И контраобвиненията на нов глас - важни закони за хората увисват.

 

Така и залогът за мира в парламента - актуализацията на парите за държавата, отиде в небитието. А оттам и парите за болниците отидоха в небитието - оказа се, че те не могат да се коригират  без промяна в големия бюджет. 

 

По този начин на този етап изглеждат безсмислени и предложените от БСП мерки за спасяване на КТБ.

 

Управляващите увериха, че пари в Здравната каса поне до октомври, когато се предполага, че ще е налице нов кабинет, има. И все пак вероятно ще се правят опити да се намери консенсус и по-рано. Както се уверихме - вече всичко е предпоследно. А в кулоарите вече се завъртяха и слухове. От БСП били изненадани от предложенията на кабинета за параметрите на актуализацията. Действията и изборите на премиера Пламен Орешарски през последните дни пък били в разрез с политиката на мандатоносителя.

 

Повече по темата гледайте във видеото.