Общини са пред фалит, вложили всичките си авоари в банката

Именно възможността да се вдигне дълга с още над 3 милиарда лева изненада депутатите от БСП. Затова левицата предпочете да направи крачка назад и да не подкрепи прекрояването на бюджета и отварянето на вратата за пореден голям заем. 

 

Крачка назад правим и ние в опит да разберем колко ще ни струва Корпоративна търговска банка (КТБ) и как това ще се отрази на новия ни дълг. Без буфери, мерки и котви - чисто за КТБ ще трябва да се вземат 2 милиарда лева, според финансовия министър.

 

Само, че точно преди три седмици правителството изтегли спешен вътрешен заем от 1,2 милиарда лева. Предпочете да го направи тихо, без особени обяснения, а след това беше обявено, че средствата са в подкрепа на ликвидността на банковата система или с прости думи – да има пари за банките ако се наложи.

 

За същите тези пари ще трябва да платим лихва. Оказва се обаче, че те просто ще отлежават до ноември. Не може да ги използваме за КТБ. Така сметката за банките може да надхвърли 3 милиарда лева.

 

Според финансовия министър заемът от милиард и половина няма общо с КТБ

 

На фона на всичко това седмици се лутаме около въпросите - кое е законно, кое е правилно и кое е честно. Законът казва – гарантирани са до 100 хиляди евро в банките. Банкери и политици се разминаха.

 

Гарантираме всички”, заяви управителят на БНБ Иван Искров.

 

Не е честно. Точно заради риска и пазарното поведение не е редно всички хора да покрият риска на тези които са рискували необосновано. Лихвите бяха над 50% по-високо, ако съм избрала тази банка заради високите лихви сега да си поема риска”, каза Любомир Дацов.

 

До тук с правилата на хартия - оказва се, че ако заложим на тях, някои общини ще фалират.

 

От Сдружението на общините подготвят план за действие заради това, че отварянето на КТБ се отлага за септември.   

 

Оказва се, че въпреки забраната, някои общини са вложили всичките си авоари на едно място. По закон нямат право да държат повече от една четвърт от парите си в една банка.

 

Белица е без един лев вече от почти месец. Блокирани са 16 милиона лева, повечето за плащане на европейски проекти. Общината няма да издържи до септември.

 

Както се казва - истината е някъде по средата между 100 хиляди лева като гарантиран депозит и 16 милиона лева на Белица. Политици и банкери ще трябва да я намерят.

 

Остава да разберем кога ще има някакво решение по случая КТБ.