От Москва засекли и военен самолет в гражданския коридор

Генералният щаб на руската армия изнесе данни от своето наблюдение на въздушния трафик в деня на инцидента с малайзийския самолет над Украйна. Информацията на руските военни потвърждава съобщенията, че полет MH17 се е отклонил от маршрута си. Радарите засекли и излитане на изтребител по същото време, за който в Москва предполагат, че е украински Су-25.

 

„Във връзка с катастрофата на 17 юли на пътническия Боинг 777 на малайзийските авиолинии се появиха много противоречиви информации. Затова Министерството на отбраната реши да предостави данните, с които разполага”, заяви началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб ген.-лейтенант Андрей Картаполов, цитиран от РИА Новости.

 

Според руските военни, след като е прелетял над Донецк, самолетът се е отклонил на 14 км от първоначално зададения му маршрут. Освен това започнал да губи скорост около 17:20 часа, а в 17:23 часа изчезнал от радарите.

 

По думите на Картаполов контролната апаратура е засякла и военен самолет, който набрал височина в посока на разбилия се самолет. Изтребителят се е движел на разстояние 3 до 5 км от Боинга. Затова руската страна очаква от Киев отговор на въпроса защо боен самолет се е намирал в трасе за гражданската авиация.

 

„Какво е причинило излизането от границите на въздушния коридор – навигационна грешка или изпълнение на команда на украинския диспечер от ръководството на въздушното движение в Днепропетровск – може да се каже едва след дешифрирането на черните кутии и записите на диспечерските служби”, добави генералът.