България има нужда от реабилитиране на парламентарната демокрация, смята лидерът на ДПС

„Днес ще гласуваме оставката на първото българско правителство на политическото малцинство за последните 25 години. Този факт е от значение, защото политическият процес не успя да изгради култура на коалиционност. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Още по темата

 

По думите му оценката за работата на кабинета „Орешарски” „не може да бъде абстрахирана от оценката за условията, в които изпълняваше конституционните си правомощия”. Тази оценка трябвало да бъде дадена без емоции и без предизборен привкус. В емоцията на деня потъват всички рационални аргументи, липсват изработени и обективни критерии за успеха или неуспеха на едно управление, добави Местан.

 

„Днес по-важен е погледът напред. Той не е възможен, ако не сме прочели уроците от всяко управление”, категоричен беше председателят на ДПС. Според него първият от тях е „отговорността на политическия субект да прочете вярно вота на българския избирател. Ако и след следващи парламентарни избори избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна идеологическа коалиция, какво ще правим – няма да съставим правителство ли, ще отречем вота на суверена, ще бойкотираме този вот? Не разбираме така политическата отговорност. Длъжни сме да намерим формулата на управление… С нас, без нас – формулата трябва да се намери”.

 

„Днес гласуваме оставката на българско правителство, избрано по силата на българска конституция и затова дължим необходимото уважение, независимо от партийните си пристрастия, от тясно партийния прочит”, заяви лидерът на едната от партиите, подкрепили кабинета на Пламен Орешарски.

 

„Няколко парламента и няколко правителства носим пряка отговорност за дискредитирането на парламентарната демокрация. Първото нещо, което трябва да осмислим всички, е необходимостта от реабилитирането на парламентарната демокрация”, категоричен беше Лютви Местан, който се обяви против идеите за промяна на формата на държавно управление, например в президентска република, от което България нямала нужда.

 

„Имахме силни очаквания евровотът да преодолее дефицита на парламентарна подкрепа и да даде нови сили за преминаване от управление на оцеляването към управление на решителните реформи. Суверенът не ни кредитира с това доверие, не собствено ДПС, а като цяло партиите, които стоим зад кабинета”, каза още Местан.

 

Според лидера на ДПС обаче „това не е единствената важна причина, за да стигнем до днешния ден. И понеже този ден – 24 юли, се свързва с един друг четвъртък, в който изразихме нашата оценка и анализ на ситуацията след европейските избори, съм длъжен да кажа: Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък”, заяви Лютви Местан.  

 

Цялото изказване на лидера на ДПС можете да проследите във видеото.