Залети са обработваеми земи, патрули ограничават автомобилния трафик в района

Остава бедствено положението в Искърското дефиле. Стотици жители на пет села са откъснати от света високо в планината след пороя, излял се в петък. Придошлата река отнесе път и мост след село Батулия. Най-пострадало е село Реброво, където десетки къщи бяха наводнени.

Още по темата

 

От сутринта десетки хора в дефилето бяха принудени да вървят с часове пеша, за да си набавят храна и питейна вода. Въпреки, че още днес започна изграждането на временен мост, пътят към най-високите села ще остане непроходим поне още няколко дни.

 

Втора приливна вълна заля Врачанско, след като река Скът излезе от коритото си. Движението между селата Липница и Крушовица бе затворено. Залети са обработваеми земи. Патрули ограничаваха автомобилния трафик в района.

 

Към 19 часа по пътя между двете села движението бе възстановено. Преди това, в продължение на часове трасето остана затворено за тежкотоварни камиони и леки коли. Автобусите на АЕЦ „Козлодуй”, които пътуват по същото трасе, обаче бяха пропускани, така че кризисната ситуация не се отрази на работата на централата.

 

Подготвя се прорязване на реката, за да може водата да се оттече от близкото блато. Така, според местните власти, ще се спаси от наводняване град Криводол и село Крушовица.

 

Повече за положението в бедстващите райони ще научите от видеото.

 

Репортер: Румяна Попова