Заради опасността от БЧК предупредиха всички хора в региона да внимават много с личната хигиена

Водата в Мизия бавно се оттегля, но след нея идва и по-страшното - опасността от зарази.
 
Мазетата на хората са пълни с вода, а падналите къщи са огромен проблем. По-опасни обаче са постройките с компрометирани основи. Властите предупредиха хората да не влизат в такива сгради, защото те крият опасност за живота им. 
 
Лицето на трагедията в Мизия е жестоко, коментира репортерът на Нова ТВ Николай Василковски, който се намира в наводнения град и продължава да следи човешките истории. 
 
60 години труд вече са останали безвъзвратно в миналото. От живота на Йордан Нешев са останали два кошера, а десет други са погребани в калта. С оттеглянето на водата единственото, което остава за него и семейството му, е отчаянието. 
 
„Безработни сме. Разчитахме на кошерите. Вече всичко е свършило. Нито можем да ги спасим, нито нищо. За моето семейство това е бедствие, разказва през сълзи възрастният мъж.
 
Домът на Надка Пировска е един от многото потопени. След наводнението в Мизия, животът е напуснал първия етаж на къщата, останали са единствено 10-те сантиметра кал и вода. Водата е опустошила всичко, освен семейната снимка на стената и иконата. Вярата обаче май също вече я няма.
 
Едва ли има институция, която да върне живота на пострадалите в Мизия. За да избегнат още жертви обаче властите предупредиха, че потопените вече 3 дни сгради са опасни.
 
Заради опасността от зарази от Българския червен кръст предупредиха всички хора в региона на Мизия да внимават много по отношение на личната хигиена и да мият ръцете си всеки път, след като са имали досег с нещо потенциално опасно. 
 
Междувременно, остава усложнена ситуацията около Бяла Слатина, Борован и Галиче
 
Вече трети ден Цветана Банкова от село Галиче и сина й общуват със съседите си от разстояние и по телефон, защото домът им е обграден от вода и е заприличал на остров. Макар и водата да се оттегля, семейството все още не може да се отдалечи от дома си.
 
Кметът на селото решил да занесе храна на бедстващото семейство, като преплувал разстоянието до дома им с надуваем дюшек. От Гражданска защита все още никой не се е появил, но хората се надяват, че в близките дни, водата ще се оттегли.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортери: Николай Василковски и Вероника Димитрова