Набелязани са конкретни мерки за недопускане на нови наводнения

Набелязани са конкретни мерки да не се допускат нови наводнения, предвид прогнозата за очаквани валежи. Това стана ясно след сутрешното заседание на Кризисния щаб в град Мизия, информира БГНЕС.

 

Населеното място е разделено на четири основни участъка, в които се извършват отводнителни действия, съобщиха от МВР. Екипи от пожарникари и спасители работят още на територията на Бяла Слатина и село Крушовица. Организирани са групи за наблюдение на 12 язовира по поречието на река Скът, които докладват в Оперативния център за нивото на водата на всеки час. Към момента няма данни за покачване нивата на реката и наблюдаваните водоеми.

 

От вчера чрез системата за рано оповестяване се излъчват периодично текстови съобщения с указания към хората в района, а представители на общината обикалят града и разясняват правилата за поведение при евентуално ново наводнение.

 

Служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" съвместно с представители на Министерството на отбраната са организирали три пункта, в които два пъти дневно се приготвя храна за евакуираните хора.

 

Българският червен кръст е създал център, в който нуждаещите се получават нужното медицинско обслужване, както и допълнителни провизии и вода. Екипи обикалят населените места в района, издирват удавени домашни животни и ги предават за унищожаване, допълва агенцията.