Хората са убедени, че единствената причина за наводнението не са дъждовете

Отводняването в Мизия вече започна. Първо започна отпушването на шахтите на градската канализация, след това ще се продължи с дворовете и едва след това ще се премине към отводняването на домовете на хората и мазетата им, съобщи репортерът на Нова ТВ Николай Василковски.

След като водата постепенно започна да се оттегля в коритото на река Скът, хората започнаха в своите дворове голи шарани, които по думите на рибарите, са язовирни риби.
 
Тази риба е невъзможно да е от град Мизия. Това е гол шаран, който е язовирна риба”, убеден е Цветелин. „Не могат да ни заблуждават, че всичко е от дъждовете. Аз съм преживял 7-8 наводнения, такова нещо не е било”, допълва Валентин - друг жител на Мизия.

Още на 5-и август Нова телевизия първа показа риба в дворовете на пострадалите. Днес обаче рибарите я хванаха пред нас. За 5 минути - 3 шарана.

Система за предупреждение заработи в Мизия

И докато разследването на причините за потопа даде резултат, в Мизия вече имат работеща система за ранно предупреждение при бедствия. Изграждането й било планирано заради близостта на града до АЕЦ Козлодуй. Пускането в действие обаче е факт по-рано, благодарение на фирмата изпълнител.

Освен мегафоните по високите места, из града обикаля и оборудван с говорител автомобил.

„Това е една превенция. Хората не се стряскат, те получават онази информация, която им е необходима”, обясни кметът на Мизия - Виолин Крушовенски.

А това не е малко, тъй като опасните сгради са много след оттеглянето на водата. За своята безопасност се страхуват дори онези, чиито къщи изглеждат здрави.

Дворът на Йорданка Гечева е сред първите, в които влязоха помпите на пожарникарите. При своите огледи през последните дни пожарникарите вече са събрали информация кой и къде има нужда от помощ. В целия град здравни инспектори оглеждат за удавени животни. Екипи вече са започнали тяхното прибиране, за да се намали опасността от епидемии.

 

България помага на пострадалите. Кампанията „Заедно в бедствието” продължава. Може да изпратите съобщение на цена 1 лев с текст – DMS ZAEDNO на номер 17 777 за всички мобилни оператори.

Повече гледайте във видеото.