Атаката е станала след изнесено заседание на кабинета

Атентат срещу словашкия премиер. Животът на Роберт Фицо е в опасност, след като беше прострелян след изнесено заседание на кабинета в град Хандлова.  

След срещата на правителството премиерът е излязъл да поздрави местни жители. Точно тогава се е появил нападателят. От вътрешното министерсво на страната съобщиха, че са произведени пет изстрела. Премиерът е бил ранен в стомаха, ръката и крака. Нападателят е задържан, а министър-председателят е бил откаран в болница с хеликоптер. Той е претърпял тежка операция, продължила 3,5 часа. 

Нападателят е бил задържан на място. Местни медии го идентифицират като 71-годишния поет и активист за мир Юрай Цинтула. Все още не е ясно какви са причините, които са го провокирали да предприеме покушението, но се предполага, че мотивът е политически. 

Простреляха премиера на Словакия (ВИДЕО)

„Чакахме доста време, бяхме развълнувани, исках да стисна ръката му. И точно в този момент чухме голям тътен. Помислихме, че някой си прави шега и е хвърлил бомбичка - това беше първата ми реакция. Видях драскотина на главата му, после той падна до бариерата. Помислих си - това е кошмар. Не е възможно това да се случва в Словакия”, смята Любица Валкова.

Видео: „Ройтерс”

„Атаката срещу министър-председателя е атака срещу вътрешната сигурност на Словакия”, посочи депутатът от опозиционната партия „Свобода и солидарност” Мария Коликова.

Керемедчиев: Фицо нагнети до червено емоциите в Словакия

„Ескалацията, която наблюдаваме в обществото, може да доведе до това, което преживяваме днес. Нормално е да имаме различни политически възгледи, но в обществото ни има намеса и това доведе до този акт на насилие”, каза депутатът от опозиционната партия „Свобода и солидарност” Бранислав Горлинг.

Реакциите след покушението

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс”. „Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност”, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

„Новината за нападението ме шокира дълбоко. Насилието няма място в европейската политика”, посочи канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Руският президент Владимир Путин нарече покушението „чудовищно престъпление”. От Белия дом предложиха подкрепата си за Братислава. И съобщиха, че са разтревожени от новината за атаката.

„Атаката срещу моя приятел, премиерът Роберт Фицо, е отвратителна. Шокиран съм”, заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Реакция дойде и от българските институции. Президентът Румен Радев написа в „Екс”: „България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия. Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Роберт Фицо”.

Радев: България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия

Служебният премиер Димитър Главчев също осъди покушението. „Веднага изразихме съпричастност, от първите сме в Twitter, може да проверите. Категорично това е неприемливо. Надявам се колегата премиер на Словакия да се възстанови бързо и да е отново с нас на работа”, заяви той.

Кой е Роберт Фицо

59-годишният политик пое властта в Словакия за трети пъти, след като спечели изборите през есента на миналата година. Преди това той беше принуден да се оттегли под обществен натиск след убийството на журналиста Ян Куцияк.

Мнозина критици на министър-председателя обаче твърдят, че неговата формална оставка тогава не му е пречила да дирижира управлението на страната. Наред с Виктор Орбан, той е другият лидер на страна от Европейския съюз, който е известен с евроскептицизма си и опити да поддържа добри отношения с Владимир Путин въпреки войната в Украйна.

Видео: „Ройтерс”

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase