На 26 юни Николай и Продан Маринови направиха опит да фалшифицират резултатите от играта "6 от 49"

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста двамата 19-годишни младежи от Варна, които според обвинението опитали да измамят тотото.

 

На 26 юни двамата Николай и Продан Маринови направиха опит да фалшифицират резултатите от 51-ви тираж на играта "6 от 49" и да присвоят джакпота от 5 026 320.60 лева. Опитът за измама беше прихванат незабавно от системата на БСТ, а манипулацията - осуетена.

 

Информацията за подадените фишове се съхранявала освен на информационната система и на два диска – единият в трезора, а другият в кабинета на директора. От определението на съда днес стана ясно, че манипулацията в системата е била извършена на 26 юни между 19.33 и 19.42 часа. Системата посочила, че има печеливш фиш, но при сравнението на данните е установено, че информацията в нея и тази на двата диска е различна. Установено е, че има неоторизиран достъп в компютърната система от IP адрес от Варна. Това е станало от компютър на бащата на единия от младежите - Николай Маринов, като е ползвана паролата на Виктор Стефанов. Той е директор в дружество "Декарт", която работи комуникационна система за залозите в реално време.

 

Тотохакерите остават в арестаЕдиният от двамата младежи - Продан Маринов, има и доказателства от СРС-та. Той два пъти посетил сградата на тотото и представил част от хартиен фиш, за който твърдял, че е печеливш. Тъй като фишът бил скъсан, младежът обяснил, че това се случило заради разправия. На фиша личал номера, но не и числата. Той подал и молба, с която претендира за печалбата. Според САС има и данни за умисъл, заявил, че печели, макар да знаел, че не е така. Николай, става ясно от определението на съда, е бил един път с Продан. За втория младеж има свидетелски показания от приятели на Продан. Те казали, че той няма знания и умения за манипулация на системата.

 

Съдът прецени,че няма опасност двамата да се укрият, но има опасност от извършване на друго престъпление. Сумата, твърдят магистратите, е безпрецедентно голяма и тъй като не е изяснено как са получили паролата, не изключиха възможността да се установят и други съучастници. Така и заради завишената обществена опасност на деянието, и за да се предотврати извършването на друго престъпление, 19-годишните варненци остават в ареста. Те самите не поискаха да кажи дума след като чуха определението на съда.

 

Адвокатите на двамата младежи твърдят, че това не е така. Те посочиха и младата им възраст, както и това, че нямат други прояви. Защитата каза, че те оказали съдействие. "Не може да се внушава на обществото, че човек с добри познания и умения в сферата на информационните технологии може да извърши престъпление, каза пред съда адвокат Илиева. Тя говори пред съда за атаката от страна на тотализатора с цел да създаде обществена нагласа срещу двамата. Единият от адвокатите - Весела Илиева, каза, че по делото има декларация от изпълнителния директор на БСТ. Той заявил желание по отношение на него да бъдат приложени СРС, с цел да докаже твърдяната манипулация.

 

Във вторник Комисията по хазарта одобри връщането на джакпота от 5 026 320.60 лева. Така прогнозният джакпот за тиража в четвъртък се очаква да достигне 7 004 000 лева, които ще му отредят почетното 3–то място в класацията на рекордните джакпоти в историята на най-старата игра.

 

Още по темата гледайте във видеото.