Добавянето на чувствителност при допир е друго предизвикателство

До края на настоящата година младата компания "Катеева" ще започне да доставя производствено оборудване, което може да направи пазарен факт устройствата с огъващи се екрани, пише "Технолоджи ривю", цитирани от агенция "Фокус".

 

От години дизайнерите на електроника мечтаят за дисплеи, които могат да се навиват. Някои от технологичните компании вече са показвали гъвкави екрани, но тези прототипи не са достатъчно издържливи, за да бъдат комерсиализирани. 


"Катеева" е разработила процес на мастиленоструйно принтиране, който може да положи защитно покритие на OLED екраните много по-бързо от предишните методи. Това обещава да намали производствените разходи наполовина и да направи възможно лесното интегриране на процеса в съществуващите производства. 


Добавянето на чувствителност при допир е друго предизвикателство. Материалът, който се използва при сензорните екрани, е крехък и би се чупил в гъвкави дисплеи.

 

Финландската компания "Канату" прави тънък филм, покрит с мрежа от въглеродни наноструктури за гъвкави сензорни екрани. Тези специални наноструктури могат да се разтягат и огъват до радиус от един милиметър. Компанията откри фабрика миналата година и вече доставя материала на 30 клиенти, които разработват прототипи на устройства.