С куфари и фреш от портокал те призоваха за освежаване на здравната система

Млади лекари за ново здравеопазване - това е призивът на хората с бели престилки. Част от тях се събраха в Докторската градинка в София, за да предизвикат вниманието на държавата и обществото. 

 

Символично те изразиха недоволството си със стегнати куфари. Те изпиха и по чаша прясно изцеден сок в знак на това, че настояват за нов старт на системата. 

 

Проучване на пациентски оргнизации сочи, че 80% от младите лекари и завършващите медицина предпочитат да потърсят работа в чужбина. Според техните данни има риск до 2020 година страната ни да остане без медицински специалисти. Организаторите са готови и с предложения за оздравяване на българското здравеопазване.  

 

"Иска ми се тук нещата да са по-добре, да са поне близки до условията в европейските страни, защото на всеки мечтата е да работи в собствената си държава, но ако нещата не се оправят тук, и аз виждам бъдещето си извън България", заяви един от протестиращите медици.

 

Медиците казаха още, че държавата 10 г. инвестира в тях, а след това те напускат страната, за да отидат в друга страна, където заплатата е между 10 и 20 пъти по-висока от тази в България. 

 

Според младите лекари един от основните проблеми е монополът на НЗОК, който води до масова асиметрия и убива здравеопазването. Те казаха още, че вече 30-40% от завършилите в техния випуск през 2014 г. са заминали в Германия, Великобритания и Ирландия.