Технологията V2V ще може да се използва не по-рано от 2016 година

Националната администрация за безопасност на движението по магистралите на САЩ огласи план, според който ще се изисква интегрирането на технология за комуникация между автомобилите във всяка нова кола, пише Washington Post, цитирана от агенция „Фокус”.


Според агенцията възприемането на технологията ще предотврати приблизително 600 хиляди катастрофи годишно.


Комуникацията автомобил-автомобил (V2V) позволява на превозните средства да „говорят“ едно с друго, обменяйки информация за скоростта, позицията и траекторията си. Това означава, че когато се доближим до кръстовище и има насрещно движение, технологията може да прецени кога е безопасно да направим ляв завой.


Повечето шофьори вероятно смятат, че нямат нужда от такава помощ. Най-често левият завой не е проблем, но трябва да се имат предвид отделните случаи, когато предупреждение за твърде бърза маневра може да е спасително.


Опасното извършване на ляв завой е причина за 7% от всички автомобилни катастрофи. Това е само един от сценариите в доклада от 300 страници на американската служба, придружаващ инициативата й за въвеждане на технологията.


Официалните регулации за използване на V2V се очакват не по-рано от 2016 година, когато администрацията ще представи конкретни предложения. Важно е обаче въпросът да бъде подложен на обществено обсъждане, а и изследователите и регулаторите да го поставят в дневния си ред.