Те разговаряха повече от час на четири очи в Минск

Надежда за мир в Украйна. Президентите Владимир Путин и Петро Порошенко разговаряха повече от час на четири очи в Минск. Срещата между двамата се очакваше в продължение на цял ден, но стана факт едва късно вечерта. Въпреки дълбоките разногласия, двамата лидери са били единодушни, че трябва да има деескалация на напрежението в Източна Украйна.

 

Преговорите в Минск с посредничеството на Европейския съюз продължиха повече от шест часа. Целта им беше да прекратят сепаратистката война в Източна Украйна, която изостри напрежението между Русия и НАТО и принуди Евросъюза и Съединените щати да наложат санкции на Москва. След края на разговорите, домакинът им - президентът на Беларус Александър Лукашенко обобщи ситуацията -  позициите на страните се различават драстично.

 

Владимир Путин и Петро Порошенко си стиснаха ръцете в началото на форума само часове след като Киев обяви, че е заловил 10 руски парашутисти, изпълняващи специална мисия на руска територия. Москва обаче твърди, че военните са пресекли границата по грешка. Инцидентът не успя да помрачи натоварената с огромни очаквания среща.

 

В изявление преди началото на разговорите, Владимир Путин призова Петро Порошенко да не засилва офанзивата срещу проруските бунтовници. В отговор, украинският президент поиска Русия да прекрати доставките на оръжие за сепаратистите.