Това установиха британски учени

Рекордното топене на морския лед, измерено в началото на 2023 г. в Антарктика, би било „малко вероятно“ без глобалното затопляне, сочи проучване на британски учени, съобщава АФП.

През 2023 г. максималната площ на морския лед, който се топи през лятото и се възстановява през зимата, е била с близо 2 милиона квадратни километра по-малка от средната за нормална зима. Това е спад, който се равнява на четири пъти площта на Франция, припомнят британските учени.

Климатични иновации: Учени търсят начини за спиране на глобалното затопляне

Това топене няма пряко въздействие върху морското равнище, тъй като морският лед се образува чрез замръзване на солената вода, която вече присъства в океана. Намалената площ на леда обаче означава, че крайните части на ледената шапка съдържа достатъчно прясна вода, за да предизвика катастрофално покачване на океаните, ако се разтопи.

Освен това, белият леден блок отразява слънчевите лъчи повече от тъмния океан. Изчезването му засилва глобалното затопляне, тъй като по-малко лъчи се отразяват обратно.

Възможността за наваксване на морския лед през следващите години също е анализирана в проучването, публикувано в списание "Geophysical Research Letters".

„Дори след 20 години ледът не се връща напълно към първоначалното си ниво“, каза Рейчъл Даймънд, научен ръководител на изследването. Според нея това означава, че „средната повърхност на морския лед около Антарктида все още може да остане относително малка в продължение на десетилетия“.

„Въздействията ще бъдат дълбоки, включително върху регионалните и глобалните климатични условия, както и върху уникалните екосистеми на Южния океан, включително популациите на китове и пингвини“, каза съавторката Луиз Симе.

Проучване: Климатичните промени влияят на часовото време

Това масивно топене доведе до рекордна смъртност през 2022 г. и 2023 г. сред новоизлюпените в колониите от императорски пингвини. Липсата на морски лед през лятото ги спира да направят първите си стъпки и да им осигури достатъчно време за развитие на водоустойчиви пера.

Вижте още любопитни новини:

Ново изследване предполага, че във Вселената няма тъмна материя

Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христо Кьосев, БТА