Правителството поиска оставката на председателя и двама членове на ДКЕВР

Токът може да поскъпне с 50% през следващите години. Драстичният скок в цената няма или поне не би трябвало да се случи веднага. Говорим за следващите 5-10 години. Тези 50% реално представляват дупката в енергетиката, защото задълженията на НЕК според изчисленията на кабинета са изключително сериозни. Само за тази година се очаква да задлъжнее с още 900 милиона, като ги съберем с останалите 2,9 милиарда вече натрупани дългове, до средата на 2015-а година дупката в НЕК ще стане 3, 8 милиарда. 

 

Още по темата

За да се спаси това положение, освен работещи институции, всички ние ще трябва да платим тази цена – увеличение на тока. Дали, кога и с колко точно – трябва да реши регулатора.

 

За да се стигне до огромната дупка, вина имат както НЕК, така и енергийният регулатор и не на последно място – последните управления, твърдят министрите. Според тях в ДКЕВР вместо да работят за справяне с кризата с дълговете на НЕК, те са действали в синхрон и са саботирали системата. Според енергийният министър се е работелo неефективно и на парче, а голяма част от ценовите решения не се приемат от бизнеса. 

 

Правителството поиска оставката на председателя на ДКЕВРТака за пореден път в сградата на Министерския съвет се говори за нуждата от работещи органи и институции. И за цената, която ние трябва да платим.

 

Според служебното правителство цената е можело да бъде платена по-рано, което да намали нуждата от бъдещи драстични скокове.

 

Министрите тепърва ще набелязват поредните оздравителни мерки. Но първата крачка е да поискат оставките на председателя на регулатора Боян Боев и още двама от членовете - Лиляна Младенова и Еленко Божков. И тримата са назначени от кабинета „Орешарски”. 

 

Служебните министри извадиха писмо до бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, което според тях е крито досега. В него ЕК остро критикува действията на ДКЕВР, отбелязва, че не са спазени препоръките на ЕК и че назначението на Боев за шеф на регулатора, направо от мениджмънта на БЕХ, никак не допринася за изграждането на доверие е независимостта и безпристрастността на ДКЕВР.  

 

Дали тримата шефове на енергийния регулатор ще се вслушат и ще си дадат оставките – ще стане ясно в четвъртък.