Кристалина Георгиева е кандидат да оглави европейската дипломация

Брюксел започва раздаването на големите постове. За първи път сред кандидатите има българка. Кристалина Георгиева може да оглави европейската дипломация.

Още по темата

 

Ръководителите на 28-те страни-членки избират председател на Европейския съвет и върховен представител за външната политика. Прогнозите сочат премиера на Полша Доналд Туск като основен фаворит за поста председател на Европейския съвет. А Кристалина Георгиева е считана за една от най-вероятните наследнички на Катрин Аштън, като дипломат номер едно на Евросъюза.

 

За първи път сред номинираните за най-високите постове в Европейския съюз има българка. "Който и да бъде избран, ще поеме поста в период на толкова много кризи, че ще се нуждае от  пълната подкрепа на държавите в Евросъюза", коментира Кристалина Георгиева.

 

Срещу кого се изправя Георгиева? Основният й опонент е италианският външен министър Федерика Могерини. Кандидатурата й се появява за втори път - след като първо беше свалена с вето от група източноевропейски страни. Второто издигане на Могерини дойде след интензивни дипломатически совалки и междуправителствени договорки. Позицията на Дипломат номер едно на Европа се полага на социалистите и Могерини е техният кандидат, което сериозно отслабва кандидатурата на България.

 

Въпреки силните позиции на опонента, президентът Росен Плевнелиев идва, за да защити българската кандидатура. С такава нагласа в Брюксел е и Бойко Борисов, който е тук за срещата на лидерите на Европейската народна партия.

 

Изненади в Брюксел винаги са възможни. Преди пет години изборът на Херман ван Ромпой за председател на Съвета, беше неочакван за всички.

 

Подробности за събитията в Брюксел ще научите от видеото.

 

Информация: Антоанета Николова