За никого няма съмнение, че на разпространения запис е именно журнаистът Стивън Сотлоф

Групировката „Ислямска държава” обезглави втори заложник – американски журналист. 
 
В интернет беше разпространен видеозапис от убийството на Стивън Сотлоф, който изчезна в Сирия през 2013 г. Миналия месец във видео с екзекуцията на друг журналист - Джеймс Фоули, ислямистите заплашиха да убият и Сотлоф. 
 
За никого няма съмнение, че на записа е именно Сотлоф и че той е бил поредната жертва на екзекуция от страна на терористичната организация, съобщи за „Здравей, България” кореспондентът на Нова ТВ в САЩ – Ясен Дараков. 
 
Видеото започва с директно обръщение от терорист с британски акцент към американския президент Барак Обама с думите: „Аз съм отново тук”
 
Според експерти това е същият терорист с британски акцент, който обезглави и първия американски журналист.
 
След което казва, че до момента, в който не спрат да падат американски бомби над позиции на „Ислямска държава” в Ирак, те ще продължат да прерязват гърлата на гражданите на Съединените щати.
 
В разпространеното видео самият журналист казва, че умира, за да изплати греховете на американската нация. 
 
Американският президент Барак Обама вече замина за Европа, за да участва в среща на върха на НАТО. Там предстои да бъде търсено решение и обща коалиция срещу терористичната организация и новата заплаха от нея. 
 
Междувременно британският министър-председател започна поредица от срещи, за да се опита да промени законите и да даде възможност на полицията да отнема британските паспорти на граждани, за които се подозира, че имат връзка с терористични организации. Причината за това е подозрението, че тайнственият терорист от видеото с британски акцент е именно от Лондон.
 
Очаква се, че след това второ публично обезглавяване в интернет американският президент ще трябва да действа много по-решително, отколкото досега.
 
Според американското разузнаване групировката „Ислямска държава” разполага с други заложници – над 10, голяма част от които са американци. Самата организация е изключително богата – тя разполага с над 400 млн. долара, като по-голямата част от парите идват от отвличания срещу откупи. Те могат да си позволят с парите, които имат да си купуват нови заложници, обясни Ясен Дараков. 
 
Предполага се, че следващата вероятна жертва на терористичната групировка е британски гражданин, който е показан на финала на разпространеното видео. 
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Ясен Дараков