Нощният тормоз продължава до 4.00 часа сутринта, хората продават имотите си

За тормоз от ромски сватби сигнализират зрители на Нова телевизия от различни краища на България. В рубриката „Моята новина” получаваме десетки сигнали с такъв проблем. Един от тях е от Пазарджик, където жителите на квартал "Изток” не могат да спят от шума, който продължава до 4.00 часа през нощта.

 

Те се провеждат не само през почивните дни, но и през седмицата - почти всеки ден. Хората ги сравняват с тормоз, който продължава с години. Най-голям е проблемът в жилищния комплекс „Ябълките”, който е в самото начало на квартал „Изток”. След жалбите и подписките на жителите – обещания много, но резултат – никакъв.

 

Още с влизането в квартала, малко след 18.00 часа, екип на Нова телевизия попадна на поредната сватба. Децибелите мощно огласяват махалата, а музиката кънти навсякъде. И ако за празнуващите роми музиката е нещо нормално, то за семействата, живеещи в началото на квартала, тази музика е терор. 

 

Нито една институция не е замервала децибелите, твърдят потърпевшите. Според тях шумът е поне два пъти над нормата. Някои от потърпевшите дори се принудили да обявят жилищата си за продан, за да се изселят от квартала. Те се страхуват да се оплакват, защото са обект на нападения.

 

Нова телевизия потърси и мнението на общината, но оттам отказаха да изпратят представител, който да отговори дали следят нивата на шума и какъв контрол упражняват. Те прехвърлиха топката на полицията. Органите на реда от своя страна обясниха, че сигнали постъпват от цялата община, не само от Пазарджик. Нивата на шума могат да се измерват само от инспектори от здравната инспекция, уточниха още от полицията. Само за снощи са установени три случая на шум над допустимите норми, като са съставени актове.

 

Репортер: Благой Бекриев