Светът губи битката срещу разпространението на епидемията, твърдят те

Изправени сме пред най-тежката епидемия от Ебола от появата на болестта преди 40 години. Това е изводът, който направиха представители на Световната здравна организация по време на форум в седалището на ООН в Ню Йорк. От „Лекари без граници” предупредиха, че светът губи битката срещу разпространението на епидемията.

 

Световни лидери и ръководители на международни здравни организации се събраха в сградата на ООН в Ню Йорк, за да обсъдят усилията за борба с епидемията от Ебола.

 

„Това е най-мащабното и най-жестоко избухване на епидемията от Ебола за близо 40-годишната история на болестта. Никой досега, дори експертите с опит от 1976 или 1995 година, не са виждали нещо подобно. До тази седмица са регистрирани над 3500 случая в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Смъртните случаи са над 1500. Епидемията излиза извън контрол в тези страни”, каза Маргарет Чан, председател на СЗО.

 

Тя предупреди, че болестта Ебола се е превърнала в глобална заплаха, която изисква глобални усилия. Още в началото на август Световната здравна организация обяви, че разпространението от Ебола в Западна Африка е глобална заплаха, която изисква извънредни усилия за спиране разпространението на смъртоносната болест. На свой ред и организацията „Лекари без граници” се присъедини към тъжната равносметка.

 

„Шест месеца след най-тежкото избухване на епидемията от Ебола, светът губи битката за овладяването й. Лидерите се провалят в опитите за спиране на транснационалната заплаха”, обясни Джоан Лиу, председателка на "Лекари без граници".

 

Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.