До приключването на производството по екстрадиция, той не може да сменя адреса си, без да уведоми властите

Софийският апелативен съд определи най-леката мярка за неотклонение за Николай Кобляков – „подписка", предаде БГНЕС. Така апелативните магистрати отмениха мярката "домашен арест".

 

До приключването на производството по екстрадиция Кобляков не може да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи.

 

Според съда от момента, в който е задържан на летище София, той има изрядно процесуално поведение, и няма опасност да осуети производството по екстрадиция. Съдът посочи и че докато е бил под „домашен арест", имал разрешения от прокуратурата да напуска жилището си и той е спазвал отговорна процесуална дисциплина.

 

Пред съда днес Кобляков обясни, че работи върху проект за домове за възрастни хора и в края на август този проект е бил представен на вицепремиера на България. Кобляков заяви, че не е извършил никое от описаните престъпления - не е присвоявал и не е придобивал никакви активи, не е фалшифицирал никакви подписи. За досието от Русия смята, че е очевидно политически мотивирано.

 

Според адвоката му Биляна Писова от документите, с които се иска Кобляков да бъде екстрадиран, не става ясно какво конкретно той е извършил, „тъй като формулирането за твърдени конкретни негови деяния е много неясно". Тя все пак посочи, че текстът на една от точките е извършване на мошеничество с цел придобиване на чуждо имущество, чрез измами или злоупотреби с доверие.

 

За утре в Софийския градски съд е насрочено първото заседание по същинското искане за екстрадиция, каза още защитничката.