Екип на Нова ТВ прониква в кухнята на разследването на инцидента

Скандални разкрития направи предаването „Разследване”. Основното доказателство по делото за последната голяма влакова катастрофа у нас най-вероятно е фалшифицирано. 
 
Припомняме ви, че инцидентът на гара Калояновец стана през юли. При него загина единият машинист, а 13 души бяха ранени. 

Още по темата

 
Причината за тежкия ЖП инцидент е превишена скорост – гласи официалната версия на железниците. Тя обаче се разминава с показанията на основния свидетел на инцидента - оцелелият машинист. Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост. Изведнъж след километър обаче втори сигнал изненадващо свети за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат екстрена спирачка и забавят рязко, но влакът дерайлира. Този разказ на машиниста за първи път прехвърля съмненията за причините за инцидента върху жп линията и двата сигнала на светофарите, които са взаимоизключващи се. А задействането на екстрена спирачка предполага рязко падане на скоростта до около 60 км/ч. - скорост, която здрави релси биха издържали. 
 
Екипът ни прониква в кухнята на разследването. Наш доверен човек снима със скрита камера вещото лице по делото, който показва и обсъжда така наречената скоростомерна лента – тя е основно доказателство за това как се е движили локомотивът по време на инцидента – нещо като черната кутия при самолетите. Пак наш човек под прикритие прониква в локомотива на дерайлиралия влак, който се охранява. В този момент обаче охрана няма. 
 
Откриваме скоростомера. Неговите показатели се разминават с лентата, която видяхме при вещото лице. Стрелката на скоростомера сочи 60 км/ч, а лентата показва 0.
 
Нашият човек къса парче от лентата, останало на ролка в скоростомера -  там, откъдето тя е скъсана и взета от следователите. Сравняваме графиките в краищата на двете парчета и виждаме, че не съвпадат. Търсим коментар от  БДЖ.
 
Какво ни обясниха вещите лица и защо вината се търси при машиниста, вместо при наскоро ремонтирания за милиони релсов път? Разберете от видеото. 
 
Още противоречия и несъответствия по случая „Калояновец”, гледайте утре, 11-и септември, в „Здравей, България” и в неделя в предаването „Разследване”.