Санкциите забраняват износ на стоки, услуги и технологии в подкрепа на руски проекти за добив на петрол

САЩ въведоха днес нови санкции срещу Русия във връзка с обстановката в Украйна, обяви финансовото министерство на най-голямата икономика в света. В новия списък е включена руската Сбербанк. Затегнати са и наказателните мерки срещу Банката на Москва, Газпромбанк, Росселхозбанк, Внешекономбанк и ВТБ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

Освен това се блокират активи на следните пет отбранителни компании - Митищинский машиностроителен завод, Машиностроителний завод "М.И. Калинин", Алмаз-Антей, Научно-исследователский институт приборостроения (НИИП). В списъка на новите санкции е включена и компанията Долгопрудний исследователско-произведствений комплекс.

 

Въведените санкции забраняват износ на стоки, услуги и технологии в подкрепа на руски проекти за добив на петрол на дълбоководни участъци, арктическия шелф или шистови пластове за пет руски енергийни компании: Газпром, Газпром нефт, Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт. Затегнати са условията за достъп до чуждестранно финансиране на компаниите Газпром нефт и Транснефт. Санкции са въведени и срещу корпорацията Ростех.

 

Западът продължава да налага санкции срещу Москва въпреки крехкото прекратяване на огъня между Украйна и проруските сепаратисти.