За отделянето от Великобритания са гласували 44,7%

Шотландия остава в Обединеното кралство. С невероятно висока избирателна активност - 85%, шотландските избиратели казаха не на отделянето си. Какви са настроенията след вчерашния референдум?


55,3 на сто от гласувалите във вчерашния референдум са подкрепили оставането на Шотландия в Обединеното кралство. Рекорден брой гласоподаватели, 85% са участвали в референдума.

 

2 001 926 гласували са се обявили срещу отцепването от Обединеното кралство, а за независимост на Шотландия са гласували 1 617 989 души. Рекордно високо е било участието в допитването – 84,6 % от имащите право на глас.


След като станаха ясни резултатите, лидерът на националистите Алекс Салмънд призна поражението си.


55,3% гласуваха против отделянето на Шотландия от Великобритания„Шотландия реши с мнозинство да не става, на този етап, независима държава. Приемам това решение на хората и призовавам Шотландия да приеме тази демократична присъда на народа”, обяви Алекс Салмънд.


Поддръжниците на шотландската независимост споделят, че са разочаровани, но все пак изразяват надежда за по-голяма автономия в рамките на Великобритания.


„Това показва, че все още много хора в Шотландия не искат независимост. Нямаше масов положителен вот. Все пак мисля, че стана добре, защото ще покажем, че не сме доволни от сегашното положение. Мисля, че все пак нещата ще се променят”, обяснява Черил Бъргар, поддръжник на независимосттта.


Веднага след като ясно, че Шотландия остава в част от Обединеното кралство, премиерът Дейвид Камерън направи официално изявление.


„Хората в Шотландия се произнесоха и резултатът е ясен. Те запазиха страната ни от четири нации единна. Като милиони други хора аз съм много доволен. Както казах по време на кампанията, сърцето ми щеше да се разбие, ако беше дошъл края на нашето Обединено кралство”, обясни премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.


По време на кампанията преди референдума, властите в Лондон обещаха засилена автономия за Шотландия, ако остане част от Великобритания.


„Сега имаме шанса, голямата възможност да променим начина, по който са управлявани британските граждани. Да го променим към по-добро”, обяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.


В същото време, мнозинството жители на Лондон изразяват задоволството си от резултатите след референдума.


Така, поне на този етап, Шотландия се отдалечи от перспективата да сложи край на 307-годишния съюз с Англия и Уелс и остава част от Обединеното кралство.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Николай Барулов