Аферата не може да стигне до финал вече 8 години

Състав на Софийския апелативен съд (САС) ще направи пореден опит за видеоконферентна връзка с Швейцария, след което такава връзка трябва да бъде осъществена и с Германия, за да бъдат изслушани свидетели по делото "САПАРД", пише БГНЕС.

 

При предишното дело на 30 юни проблем с видеоконферентната връзка с Швейцария спъна възобновеното делото за изпирането на 7,5 млн. евро. Състав на САС така и не успя да осъществи контакт с колегите си, за да бъде разпитан свидетел, който излежава присъда в тамошен затвор.

 

И на по-предишно заседание също не можа да се осъществи връзка с швейцарския съд, след което оттам пристигна отговор, че швейцарците имат готовност такъв разпит да бъде проведен на 30 юни.

 

Подсъдими по делото "САПАРД" са Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков, които са обвинени в пране на пари и ръководене и участие в организирана престъпна група. На старта на делото стана ясно, че Иванов е заминал за чужбина и процесът срещу него ще върви задочно.

 

Делото се гледа пред САС за втори път, след като на 21 септември 2012 г. апелативният съд оправда всички подсъдими. След това прокурорът Стойчо Ненков Софийската апелативна прокуратура оттегли протеста срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков и така те влязоха в сила. По искане на прокуратурата през март тази година. Върховният касационен съд възобнови делото.

 

Аферата "САПАРД" не може да стигне до финал вече 8 години. По другото дело групата на Марио Николов е обвинена в източване на същите 7,5 млн. евро, но и то също бе върнато на прокуратурата, след като през лятото на 2012 г. САС отмени осъдителните присъди на подсъдимите.