Те трябва да се договорят кой и как да намали емисиите на въглероден диоксид

При изключителни мерки за сигурност в Ню Йорк започна среща на върха на ООН за промяната на климата. Във форума участват държавни ръководители от 125 държави, сред които и президентът Росен Плевнелиев.

 

Държавни ръководители от цял свят, представители на бизнеса и гражданското общество се събраха по покана на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, за да решат какви конкретни действия да бъдат предприети, за да спре катастрофалното влияние на човека върху околната среда. Големите трябва да се договорят кой и как да намали емисиите на въглероден диоксид - един от основните виновници за промяната на климата. 

 

Най-големите замърсители на атмосферата са Китай - съответно с 24,6 % от световните емисии на въглероден диоксид, и САЩ със 16, 1 %. Европейският съюз е на трето място с 11 % от световните емисии. 

 

Досегашните опити да бъдат изработени общи правила за емисиите на парникови газове се провалят. Последният опит беше през 2009-та, но чаканият с голяма надежда форум в Копенхаген не донесе споразумение, което да включва най-големите замърсители. Според експертите на ООН обаче сега време за губене няма.  

 

„Както на Балканите, така и по света се забелязват екстремни вариации във валежите. Дори средните стойности да са нормални или дори по-малки, тези валежи падат наведнъж и предизвикват големи наводнения. Ние трябва да се адаптираме към тези промени”, коментира Раджендра Пачаури, Междуправителствена комисия на ООН. 

 

ООН прави всичко възможно да привлече общественото внимание към проблема. Затова направи част от форума холивудската звезда Леонардо Ди Каприо.

 

Дали големите икономики и бизнесът ще се лишат от част от печалбите си или ще заложат на нови екотехнологии в производствата си - разговорите продължават. Смята се, че тази среща на високо равнище ще е отправна точка за подписване на  глобално споразумение за по-ниски емисии на парникови газове през 2015 година.