Между средата на юли и средата на август са убивани средно по 36 на ден

Конфликтът в Украйна е отнел живота на 3245 души, сочат нови данни на ООН. Те бяха представени в Женева пред Съвета за човешките права от заместник генералния секретар Иван Симонович, който отговаря за правата на човека, предаде БГНЕС.

 

Равносметката към 21 септември дори достига "3543 убити, ако включим 298-те жертви на катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии", допълни Симонович, според когото данните може да са "значително по-високи, защото се основават само на разполагаемите източници".

 

В доклада за положението в Украйна наблюдателите от ООН на място съобщават, че средно 11 души дневно са убивани в сблъсъците между армията и проруските въоръжени групировки между средата на април и средата на юни. Между средата на юли и средата на август тази цифра е нараснала над три пъти със средно 36 убити на ден. След това тя скочила на средно 42 убити на ден до примирието на 5 септември.

 

"Оттогава средно на ден са убивани 10 души", уточни представителят на ООН.

 

Броят на задържаните от въоръжените групировки хора е между 500 и 800 души. Според доклада в контролираните от тях зони въоръжените групировки "отвличат хора за откупи, за принудителен труд или за размяната им с техни задържани членове от украинските власти".

 

"В зоната, над която правителството си възвърна контрола, е много важно да се позволи безпристрастно и пълно разследване на обвиненията в злоупотреба с човешки права и нарушения, извършвани едновременно от редовните сили и от батальоните с доброволци", подчертават авторите на доклада.