Изказването му било записано случайно

Британският монарх винаги е над страстите в политиката, но премиерът Дейвид Камерън неволно издаде, че това може би не е точно така. Министър-председателят беше заснет да казва, че кралицата "мъркала" от облекчение, когато разбрала, че на референдума шотландците гласували против независимостта си. 
 
Разговорът се води в сградата на медийната империя на Майкъл Блумбърг. Двамата вървят по коридора и въобще не подозират, че камери и микрофони улавят не дотам дипломатичните реплики на Дейвид Камерън по адрес на Кралица Елизабет Втора.
 
„Тя мъркаше по телефона. Никога не съм чувал някого толкова щастлив”, казва той.
 
Изказването на Камерън, макар и неволно, нарушава правилото министър-председателят никога да не коментира разговорите си с кралицата. Пред Блумбърг премиерът признава още, че е бил притеснен от социолозите, които в навечерието на референдума предвидили близък резултат. В края на краищата се оказа, че гласувалите "за" независимостта са едва 45 процента срещу 55 "против".
 
„Искам да намеря тези социологически агенции и искам да ги съдя за стомашната си язва, заради това, което трябваше да преживея. Беше много нервно”, коментира той.
 
От кабинета на Камерън и от Бъкингамския дворец отказаха да коментират лични разговори.
 
Повече гледайте във видеото.