Пет деца са имали близък контакт с болния и най-притеснени се оказаха близките на съучениците им

Повече от 80 души, сред които пет деца, са били в контакт с болния от Ебола мъж в Съединените щати. Високопоставен здравен служител от Тексас поясни, че пряко на опасната зараза са били изложени 18 души.


Четирима членове на семейството на заболелия са поставени в изолация като предпазна мярка, въпреки че засега нямат симптоми.


Заразеният либериец Томас Ерик Дънкан беше настанен в болница в Далас, след като преди това лекари объркали диагнозата му и го пратили да се лекува вкъщи.  Случаят предизвика смут в Съединените щати и тревога, че смъртоносната болест може да се разпространи.


Пет деца са имали близък контакт с болния и най-притеснени се оказаха близките на съучениците им. Училището в Далас, в което те учат съобщи, че много родители не са пуснали децата си на училище.


„Получих съобщение от автоматизираната училищна система, че са петима ученици от пет училища, едното от тях нашето. Затова реших да го спра от училище, като предпазна мярка”, обяснява Тоня Григс, родител.


Здравните власти се опитаха да успокоят хората, че опасност децата им да се разболеят няма, защото Еболата е заразна едва когато се появят симптомите. Освен това вирусът не се предава по въздушно-капков път само чрез контакт с телесни течности.  


„Децата трябва да идват на училище, не трябва да си стоят вкъщи. Петте деца, които са били контактни, са спрени от училище, така че останалите могат да са спокойни”, казва регионалният инспектор по образование в Далас Майк Майлс.


Американските здравни власти увериха, че системата е добре подготвена да овладее разпространението на Ебола.


Повече по темата гледайте във видеото.