Освен специалист по взривовете, той е масон, професор и съсобственик на къщата на Яворов

Ден преди мощния взрив собственикът на фирмата Валери Митков е искал да прехвърли огромно количество мини в базата си в софийския квартал „Сеславци”.

 

Оказва се, че Валери Митков има интереси в доста области. Освен специалист по взривовете, Митков е масон, професор в Минно-геоложкия университет, съсобственик е и на къщата на големия поет Пейо Яворов в столицата. В склада в Сеславци от завода в Горни лом е трябвало да бъдат докарани 800 000 противопехотни мини.

 

Един от най-близките приятели на Митков разкри пред камерата на Нова дали складът на „Видекс” в Сеславци е безопасен, добър стопанин ли е на къщата на Яворов и какви са причините за трагедията.

 

В склада на „Видекс” в столичния квартал „Сеславци” могат да се съхраняват взривни вещества. Проверки за безопасност се правят два пъти в годината. Последната била през май, нередности не били установени.

 

„Количеството на взривни материали е някъде около 15-20 тона, някакви детониращи капсули, нямам представа какви са. Двама или трима души се грижат за безопасността на тези 20 тона”, каза главен специалист в кв. „Сеславци” Мария Гергова.

 

Достъп до самия склад няма. На бариерата екипът ни е посрещнат от един от охранителите, който решава да опровергае и общинския служител и институциите.

 

По-добронамерено ни посрещат в Минно-геоложкия университет. Валери Митков е професор в катедра „Подземно строителство”. Според ректора на учебното заведение Митков не е виновен за трагедията в завода в Горни Лом.

 

По думите на Тотев, противно на установеното от всички институции, Митков бил направил подобрения в завода след последния инцидент през 2010 година, когато в Горни лом при взрив бяха ранени 4-ма души.

 

Кой лъже и кой не за условията на труд в завода в Горни Лом - ще кажат разследващите. Столична община обаче вече се е произнесла по друг казус свързан с Валери Митков. Той е глобен със 100 000 лева, защото не е добър стопанин на къщата-музей на Пейо Яворов в столицата. Домът на великия поет  е оставен на произвола на съдбата и се руши.

 

Кой всъщност е Валери Митков? - Гледайте във видеото.

 

 

Община Чупрене откри сметка за подпомагане на семействата на загиналите:

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК АД клон ВИДИН
IBAN BG48IABG74963300401901
BIC: IABGBGSF