До настоящия момент в комисията не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения

Над 11 000 избирателни секции в страната работят нормално. Сред първите ранобудни гласоподаватели бе и говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

 

"Избирателите трябва да знаят, че се гласува с позволените знаци Х или V и само с химикал, пишеш със син цвят. След като влязат в изборното помещение, те трябва да внимават дали СИК спазва правилата в изборния процес, а именно бюлетината да се откъсне от кочана с бюлетини непосредствено пред избирателя”, информира говорителят на ЦИК.

 

"След това СИК може да сгъне бюлетината по начин, оказан от ЦИК, който скрива тайната на вота. Поставя се печат на гърба на бюлетината и след това избирателят влиза в тъмната стаичка. Там първо трябва да се отбележи избраната кандидатска листа. Едва тогава, ако избирателят желае да направи преференция, в дясната част с кръгче отбелязва своето предпочитание”, уточни Камелия Нейкова.

 

Имената на кандидатите се намират на информационни табла в кабината за гласуване и пред изборното помещение.

 

"За да е валиден преференциалният вот, първо трябва да се гласува за кандидатска листа. Едва тогава се отбелязва предпочитанието, което трябва да е само едно. Ако не се отбележи преференция, вотът отива за водача на листата”, поясни още говорителят на ЦИК.

 

До настоящия момент в комисията не са постъпвали жалби и сигнали за нарушаване на правилата в изборния ден.