ГЕРБ бие в градовете, ДПС е категоричен победител в селата и сред турското и ромското население

Според данните на „Алфа рисърч” в новото Народно събрание влизат 8 парламентарни групи със следния брой депутатски места: ГЕРБ – 85, БСП – 39, ДПС – 36, РБ – 23, ПФ – 19, ББЦ – 16, АБВ – 11, „Атака” – 11.

 

В София (25 МИР) най-активни са били избирателите на ГЕРБ с 38%. Следват Реформаторския блок с 14%, трети са БСП с 13%. ДПС е получило едва 1% от гласовете в столицата.

 

В големите областни градове предпочитанията отново са за ГЕРБ – 37%, следвани от БСП с 16%, РБ и ПФ с 9%.

 

В малките градове отново се вижда подобна тенденция – ГЕРБ печели 33% от вота, БСП – 19%, а ББЦ и реформаторите имат по 8%.

 

В селата обаче си проличава съществена разлика спрямо останалите населени места – ДПС е категоричен победител с 37%, следван от ГЕРБ с 22% и БСП със 17%.

 

36% от етническите българи са предпочели ГЕРБ, докато 19% са дали гласа си за БСП, 10% - за Реформаторския блок и по 7% за ББЦ и ПФ.

 

При етническите турци безапелационен победител, както може да се очаква, е Движението за права и свободи с 83% от гласовете. 7% отиват при ГЕРБ, а РБ и БСП получават по 3.

 

Сред ромското население предпочетената партия също е ДПС (44%), следвана от БСП – 17% и ГЕРБ – 8%.

 

Изборната тенденция при мъжете и жените е подобна, като и в двата случая предпочетената партия е ГЕРБ, но мъжката част са дали повече гласове за ДПС, докато 17% от дамите са избрали БСП.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.