Атрактивните експонати обаче не се продават

Динозавър, управляван чрез смартфон, синхронизирана група мажоретки и паяк, играещ тенис на маса, са сред симпатичните роботи, показани на най-гоямото азиатско изложение за електроника CEATEC, открито край Токио, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Изложителите използват атрактивните електронни джаджи, за да покажат своя технологичен напредък. Но за най-голямо разочарование на посетителите, експонатите не се продават.
TE Saurus позволява близка среща с 2,1-метрово механично влечуго, без да е необходимо да се връщаме в отминали епохи.


Апликация за смартфон кара динозавъра да върви или да скача. При стискане на смартфона роботът започва да издава звуци. Той може да играе и на някои игри.


Въпреки малко страховитата си прилика с паяк, трикракият робот на компанията OMRON e чудесен партньор за тенис на маса. Той внимателно наблюдава движенията на своя опонент от плът и кръв, за да предвиди с голяма точност траекторията на топчето.


От време на време механичният играч пропуска, за най-голяма радост на противника си. Роботът е снабден с пет мотора, които контролират движенията на хилката. Той така е програмиран, че да не затруднява със сервисите си другия играч.


Подобни роботи ще бъдат използвани в производството и техните умения ще им помагат да общуват с работниците и да разбират поставените им задачи.


Синхронизираните мажоретки са високи само 36 сантиметра, но техният нисък ръст не пречи на безупречната им хореография.


Групата е съставена от 10 робота. Тя е дело на един от лидерите в производството на електронни компоненти – Murata Manufactoring. Роботите променят цвета на своите помпони и използват жироскопични сензори, за да се въртят върху сферичните си основи, без да губят равновесие. Те координират своите движения така, че да действат синхронизирано и да не се сблъскват.