Екип на Нова по следите на корупционна схема за осиновяване на деца

Нова телевизия тръгна по стъпките на платеното осиновяване. Оказва се, че у нас редица семейства осиновяват дете, едва след като заплатят крупна сума. Твърди се, че парите понякога отиват директно в джоба на социалните, а друг път - при адвокати-посредници. 

 

Те са млади, здрави, заможни, с дете. Имат всичко, но искат и да дадат. Затова в края на миналата година Стефка Камчева започва работа като доброволец в детски дом от семеен тип. Грижи се за седем новородени без родители. Забелязва обаче, че другите доброволци избягват едно от бебетата. То е от ромски произход с вроден сифилис. Започва да му отделя особено внимание и решава да промени живота му, като го осинови.

 

Според българските закони осиновителят няма право да избира кое дете да осинови. Патрик и Стефка обаче получават всички уверения, че това е възможно. Споделят и на директорката на дома, че възнамеряват да станат родители на детето. Още на другия ден тя им казва, че има личен проблем и спешно й трябват финансови средства. Пита Стефка с колко може да й помогне финансово. Жената твърди, че директорката им е поискала 15 000 евро. Пари имат, но са категорични, че живот не се купува.

 

Затова официално отказват да платят на директорката, въпреки че тя участва в Съвета по осиновяване. Съответно им казват, че това осиновяване няма да се случи. В същото време в дома окуражават Стефка. Семейството се обръща към Съвета за осиновяване и лично към неговия председател Цветелина Василев, която им заявява, че тя решава кое дете при кой отива.

 

„Всички кандидат-осиновители имат равнопоставеност и се спазва закона – поредност на вписване в регистъра”, заяви Цветелина Василева.

 

Социалните отричат детето да е било болно, за произхода му твърдят, че е неизвестен. Междувременно за Патрик и Стефка достъпът до дома е забранен. От фондацията, която управлява дома, обясниха, че това се е случило, защото едно от основанията да не бъдат доброволци е, ако бъдат вписани в регистъра за осиновяващи.

 

Директорката на дома отказа официално интервю. Тя заяви, че казаното от семейството не е вярно. Патрик и Стефка алармират редица институции и у нас, и в чужбина. Подават жалба в прокуратурата срещу директорката на дома и срещу председателя на Съвета по осиновяване Цветелина Василева. От неофициален източник става ясно, че срещу дома има заведено и още едно дело от подобно естество. 

 

Така екипът на Нова телевизия тръгна по следите на платеното осиновяване. Разбираме за редица семейства, които са купили деца. Заради извършеното престъпление се страхуват да застанат пред камера, но насочват към адвокат Благородна Бунева. Използваме подставено семейство, което иска да осинови дете с изискванията да е здраво, бяло и да е момиче. Новородените, здрави и бели българчета обаче са малко. Адвокатката иска директно 10 000 лева. Мнимото семейство обаче първо трябва да бъде вписано в регистъра за осиновяванията. Процедурата отнема най-малко три месеца, а след това всичко е лесно. Социалният работник пък получава 500 лева.

 

Как продължава историята ще разберете от видеото.

 

Оказа се, че след като подават сигнали до институциите, детето, което искаха да осиновят Стефка и Патрик, е дадено за осиновяване на друго семейство. Процедурата се е задвижила толкова бързо, че днес вече има съдебно заседание. Междувременно двамата родители създадоха група във Фейсбук за честно осиновяване. Целта й е да подпомогне хората, които са се сблъсквали с корупция при желанието им да осиновят дете. Подавайте там и вашите сигнали, както и на имейла на „Здравей, България” и на телефона на редакцията 02/80 50 181.