Сред отровените има и хора, които са си купили гъбите от случаен човек

Бум на отровени от гъби пациенти. В страната вече има два смъртни случая. А в Пловдив някои от пациентите са с опасност за живота.  


Само през последните 12 дни в Клиниката по токсикология на Пловдивската университетска болница са постъпили 14 души с отравяне от гъби. Пациент от Стара Загора, е починал. В Смоян е имало и друг смъртен случай.


Две от жертвите са мъж и жена, дългогодишни берачи. Повече от 30 години те са нямали проблеми. Този път обаче и двамата са стигнали до тук.


„Постъпват токсините, у престава да функционира онази защитна лаборатория на организма, и умира”, обяснява проф. д-р Янко Илиев – н-к Клиника по токсикология.


При бърза лекарска намеса в първите часове, шансовете пациентите да бъдат спасени са големи.


„Черният дроб 15% да остане, една девета да остане, той си заема пространството и човешкият живот е спасен”, твърди проф. д-р Янко Илиев.


Сред спасените и вече изписани от тази клиника са 4 деца от семейство с кюрдски произход. Оцелели като по чудо са и още двама мъже - единият брал гъби в гората край Димитровград, другият – над село Иван Вазово.


Лечението на отравянията с гъби е изключително скъпо. Лекарите съветват да не берем гъби, ако не сме сигурни, че ги разпознаваме и да не взимаме гъби от познати.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Костова