Това стана часове след завръщането му от Южна Африка, където живя в изгнание

Бившият президент на Мадагаскар, Марк Раваломанана, който живееше в изгнание в Южна Африка от шест години, беше арестуван днес, малко след като се завърна у дома и произнесе импровизирана реч пред свои привърженици, информират Франс прес и БТА, цитирайки частно местно радио.


Специалните сили и жандармерията участвали в акцията по задържането. Около 40 командоси от спецчастите и жандармерията разбили портала на вилата, като стреляли по ключалката.


Силите на реда претърсили сградата и извели експрезидента. Той беше отведен от двама мъже с качулки, потвърди негов приближен. Преди това множеството пред дома му било разпръснато със сълзотворен газ.


След като загуби властта през 2009 г., Раваломанана задочно беше осъден на доживотен принудителен труд заради смъртта на около 30 демонстранти, убити пред президентския дворец през 2009 г.


Международната общност оказа изключителен натиск той да не участва в президентските избори през 2013 г., както и Андри Раджоелина, бивш кмет на столицата, който го свали от власт и управляваше островната държава от 2009 г. начело на неизбран преходен режим. Нов държавен глава беше избран през декември миналата година след 5-годишна политическа криза.


След като ситуацията се промени след демократичните избори, бившият президент обяви през юли, че е готов да се яви пред малгашки съд, за да отговори на обвиненията.