Новата система автоматично ще отчита както грешките, така и злоупотребите

Срокът за изплащане на обезщетенията при болест се скъсяват три пъти от догодина. Причината - от януари болничните листове ще се подават в НОИ и в електронен вариант. Как ще функционира електронният регистър на осигурителния институт?


Сега всеки от нас представя издадения от лекаря болничен лист на своя работодател. Той пък има задължението да го предаде в Осигурителния институт. С новата електронна система не работодателите, а лекарите ще имат ангажимента да пращат документа в НОИ. Това ще става директно, по интернет, а пациента ще получават така наречената медицинска бележка, която обаче трябва да покаже на ръководителя си. Обещанието на НОИ е, че  изплащането на болничните ще се скъси от 15 на 5 дни.


Всеки месец Мария Пенева трябва да подава болничните на своите служители в НОИ. От догодина обаче, когато електронната система заработи, тя ще бъде облекчена, защото функцията й ще изземат лекарите.


„Ние сме технически готови, отдавна работим с компютри, много рядко колеги пишат на ръка, да има около 1%, които не са подготвени”, обяснява семейният лекар д-р Атанас Пелтеков.
А за лекарите, които нямат техническа възможност, има гратисен период.


„От януари до юли, шестмесечен период. Които не могат, ще ги подават по стария ред”, твърди управителят на НОИ, Бисер Петков.


Плюсовете са както за работодателите, които ще спестят време, така и за работниците, защото по план електронното подаване на болнични, ще ускори изплащането им. А в момента превеждането на обезщетенията често закъснява.


Джипитата също са доволни, защото не е прецедент, болнични листове обратно да се връщат при тях. Новата система автоматично ще отчита както грешките, така и злоупотребите.


Годишно в НОИ се представят документи от 120 000 осигурители и самоосигуряващи се, над  2 милиона болнични листове, издадени за около 1 милион души.


Повече по темата гледайте във видеото.