Двете страни са решили да направят темата за морската политика особен акцент в отношенията си

Гърция и Кипър подписаха междуправителствено споразумение за издирвателни и спасителни работи при морски аварии в акваторията, съединяваща двете страни, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС. Документът бе подписан от вицепремиера и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос и кипърския външен министър Йоанис Касулидис.

 

Гръцкият външен министър каза, че в рамките на инициативите, които са били разработени по време на председателствата на ЕС от Кипър и Гърция, двете страни са решили да направят темата за морската политика особен акцент на сътрудничество. Венизелос заяви, че Гърция осъжда действията на Турция за извършване на сеизмологично изследване на петролни и газови ресурси в изключителната икономическа зона Кипър.

 

Той каза още, че подробно е обсъдил с кипърския си колега ситуацията, като според тях Турция в нарушение на международното право е обявила провеждане на изследвания в морската зона на Кипър. Това е район, в който Република Кипър упражнява своите суверенни национални права, т. е. изключителната икономическа зона на Кипър и континенталния му шелф. На 3 октомври Турция заяви, че определя обширна акватория на юг от Кипър, където от 20 октомври до 30 декември турският изследователски кораб "Барбарос" ще проведе сеизмологични изследвания.