Изказването му бе в отговор на президента, който нарече Русия "агресивна държава"

Пореден скандал с Русия. Крайният националист Владимир Жириновски упрекна президента Росен Плевнелиев, че не познава добре българската история. Лидерът на либерал-демократите направи това изявление в предаване по телевизия Россия 1.

 

 Жириновски направи коментара, провокиран от интервюто на Плевнелиев за вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В него президентът определи Русия като "националистическа и агресивна държава". По думите на националиста, изявлението е доказателство за непознаване на историята, дори и на собствената си страна. 

 

Той въобще не познава историята. Президентът трябва да отвори малко български учебници. Руските войници, спасили България от турското господство, и те ли са националисти? Паметникът на руския войник Альоша все още стои. Цяла България е благодарна на руснаците за освобождението, стои и паметникът на Александър II - цар Освободител”, коментира Жириновски.

 

Те трябва да ни пълзят в краката, а вместо това и в Първата, и във Втората световна война бяха против нас, а днес са в НАТО. За руснаците, убити в Донбас, нищо не казват? Кой ги уби?”, каза още той. Русия реагира остро на интервюто на Плевнелиев, а Москва заяви, че смята за недопустимо определението, че Русия е агресивна държава.